Access Consciousness Romania

Ce este Access Consciousness?

Dacă ai auzit despre sau ai vorbit despre Instrumentele Access Consciousness, ai putea cunoaște reacția altor persoane: “Acest ‘Access’, ce anume este exact?”

De cele mai multe ori, ceea ce se întâmplă,  este ca începi să cauți cuvinte pentru asta. Cum să explici totul? Access oferă atât de mult – cum ai putea explica unei persoane care încă nu a auzit de asta și care totuși mai vrea să știe ce este?

Iată câteva comparații care pot fi utile pentru a  înțelege “ce înseamnă Access Consciousness și pentru a clarifica unele neînțelegeri.

Access este o metodă pe care o puteți utiliza pentru a vă ușura viața. Da, Access este o metodă. Nu este o “asociație”; nu poți devenii “membru”. Principiul său general este simplu: ești binevenit să te implici și ești binevenit să te răzgândești. De aceea, Access nu are o politică de anulare a seminarelor sale standard. Ești binevenit să te răzgândești: de aceea este atât de ușor. Dacă te-ai înregistrat la un eveniment ti se permite să anulezi in orice moment fără nicio justificare și fără a plăti o taxă de anulare. Asta este tot. A avea alegere este unul dintre principiile din cadrul metodei Access. Și toată lumea are această alegere. Utilizarea oricărei restricții sau forțe ar viola acest principiu – ar fi de asemenea auto-distructiv. Mai întâi educi oamenii că au alegeri libere și apoi îi obligi să facă ceva? Asta nu are sens.

Cele mai multe dintre instrumentele Access Consciousness nu sunt noi fața de ceea ce se știe din standardele de afaceri și de life-coaching – ele sunt doar puțin diferite.

Iată câteva exemple.

Nonviolența și accesul tuturor

Acceptarea altor persoane; a avea îngăduință pentru o altă persoană; a fii dispus să accepți o altă persoană este unul din lucrurile pe care le avem în vedere, dar este folosit și în “Comunicarea nonviolentă” introdusă de Marschall B. Rosenberg. El a fost un mediator premiat pe plan internațional care a folosit comunicarea non-violentă în munca sa zilnică.

În cadrul metodei Access, este adesea subliniat că a încerca să schimbi sau să impui un anumit punct de vedere cuiva este o forma de răutate fata de cealaltă persoana. Toată lumea are voie să aibă propriul punct de vedere și să îl exprime liber. În această comuniune pașnică a diferitelor puncte de vedere, se pot desfășura relații adevărate și oamenii pot învăța să trateze cu bunătate “alte” opinii. Cealaltă persoană nu este greșită sau corectă – au doar un punct de vedere diferit, și asta este absolut in regulă.

Pragmatic și fără forță

Access Consciousness este o unealtă plină de posibilități de a trăi viața într-un mod pragmatic. Și pragmatic este și cuvântul cheie aici: nu este vorba despre a crede în ceva nou, ci despre a afla ce funcționează cu adevărat pentru fiecare individ din perspectiva propriului punct de vedere.

Una dintre cărți, un bestseller internațional scris de co-fondatorul Access Consciousness, Dr. Dain Heer, se numește “Fii tu – schimbă lumea“. Și acesta este nucleul Access – Fii tu însuți!

Instrumentele de acces au fost concepute pentru a te ajuta să afli ce funcționează pentru tine! Este esențial în Access că nimeni, cu excepția a ta personal, nu poate știi ce funcționează cu adevărat pentru tine. Este una dintre metodele care se concentrează asupra propriei cunoașterii  despre tine – și nu despre ce gândesc ceilalți despre tine. Un bun facilitator (cineva care folosește instrumentele de Access Consciousness) nu își va impune niciodată punctul de vedere asupra cuiva.

Pragmaticul nu înseamnă “ușor” în termeni de “leneș” sau “egoist” la modul ca “Îmi pasă doar de mine”; modul pragmatic de a privi la o situație are un înțeles foarte diferit atunci când este folosit ca instrument al Access Consciousness: împuternicește oamenii să rezolve problemele sau situațiile dificile într-un mod in care funcționează pentru ei, într-un mod în care problema sau dificultatea este rezolvată ușurință.

Schimbarea prin întrebări

Access este, de asemenea, comparabil cu alte metode. Un element cheie, de exemplu, este de a pune întrebări. Dacă comparați acest lucru cu terapia comportamentală cognitivă, veți găsi un instrument foarte asemănător: Dialogul Socratic.

Și aici din nou, pacientul nu trebuie să primească o anumită mentalitate, dar perspective noi sunt deschise prin întrebări.

Diferența constă în faptul că utilizarea întrebărilor din cadrul metodei Access este atât de jucăușă încât oamenii pot învăța cum să le folosească în viața lor de zi cu zi. Nu este necesar un terapeut. Acest lucru deschide perspective noi și ușoare pentru toată lumea, fără a fi nevoie să contactezi pe cineva pentru ajutor – și acesta este unul dintre obiectivele Access: libertatea de a alege pentru tine și abilitatea de a avea grijă de tine într-un mod care vă place mai degrabă decât din “sentimentul” greșit că “ai nevoie de ajutor”.

Multe alte metode folosesc întrebările ca instrument. Coachingul, de exemplu, utilizează adesea “interogarea circulară” care a fost dezvoltată în terapia sistemică.

De asemenea, servește la  inițierea unei schimbări de perspectivă. Aici obiectivele sunt de a introduce noi procese de gândire, de a empatiza cu alți membri ai sistemului, precum și de a declanșa schimbări. Se continuă să pui întrebări într-un cerc până când ceva se deschide și se schimbă.

Schimbarea gândurilor

Să ne întoarcem la terapia comportamentală cognitivă. Ele au, de asemenea, principiul: gândurile tale îți modelează lumea, ceea ce înseamnă că gândurile negative vor crea sentimente negative și puncte de vedere, iar gândurile pozitive vor duce la puncte de vedere mai pozitive. Metoda Acces utilizează o abordare mai simplă, dar similară: “punctul dvs. de vedere creează realitatea”.

În plus, terapia comportamentală cognitivă introduce și practica gânduri noi și utile. Metoda Access încearcă să schimbe gândurile cu întrebări deschise care inspiră mintea spre noi puncte de vedere. Dar ambele metode se bazează pe principii similare.

Access Bars

Un alt instrument din trusa de instrumente Access sunt Access Bars. Bars sunt 32 de puncte pe cap care sunt atinse ușor. Bars folosesc o idee similară cu cea a Terapiei Cranio-Sacrale sau a metodei Jin Shin Jyutsu – o metodă blândă de presopunctură asiatică: principiul comun este același: prin atingeri blânde activezi o anumită energie și eliberezi blocajele și permiți energiei să curgă.

Aceste atingeri delicate creează o relaxare profundă – un efect care este, de asemenea, vizat de pregătirea auto-genică, de exemplu. O minte odihnită gândește mai bine! Și un corp odihnit poate face față mai bine provocărilor vieții de zi cu zi.

Ce este Access Consciousness? – Nu e o vrăjitorie ciudată, este mai mult o artă înaltă pentru auto-împuternicire

Access nu este vrăjitorie. Metoda Access nu reinventează roata. Folosește și combină ceea ce a cunoscut omenirea de mulți ani – deja a găsit o modalitate de a le pune la dispoziția tuturor, o modalitate de a o include în viața de zi cu zi. Este ușor, este distractiv, este disponibil pentru toată lumea – chiar și pentru cei fără probleme!

Metodele sunt concepute pentru a le folosi de zi cu zi și pot fi aplicate fără ajutor extern. Acest lucru face ca oamenii să fie independenți de clase sau de alte tipuri de asistență; împuternicește oamenii să se ajute singuri, antrenează oamenii să se încreadă în ei înșiși, să aibă încredere în capacitatea lor de a cunoaște cel mai bine, ceea ce le face pentru ei. În Access îl numim împuternicire. Acesta este un cuvânt mare. Ceea ce înțelegem este că toți sunt responsabili pentru ei înșiși – inclusiv dacă și cum folosesc instrumentele în viața lor de zi cu zi. Dacă cineva nu dorește să facă acest lucru, este liber să nu le folosească. Este doar o alegere.

Poate că acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni care încep să utilizeze instrumentele Access sunt atât de entuziasmați și nici măcar nu știu de unde să înceapă atunci când vorbesc despre asta. Și poate acest articol vă ajută să aveți mai multă ușurință atunci când cineva vă va cere în viitor “acest ciudățenie Access, ce este”?

 de Susanna Mittermaier & David Kubes

Articolul în limba engleza îl găsiți AICI și el a fost tradus de Agnes Toma, Facilitator Certificat Access Consciousness

 

Susanna Mittermaier este psiholog și psihoterapeut, educată la Universitatea din Lund, Suedia. Ea este un orator internațional, cel mai bine vândut autor și fondator al Psihologiei Pragmatice. Susanna îi inspiră pe oameni din întreaga lume să descopere abilitățile care se ascund în spatele bolilor mintale.

Dr. David Kubes este avocat, mediator de afaceri și consultant de conducere în Viena, Austria. Din 2007 lucrează la nivel internațional ca consultant în domeniul soluționării alternative a conflictelor, consultanței în management și dezvoltare de proiecte. Prin abordările sale orientate spre soluții, conflictele sunt soluționate în mod constructiv și în beneficiul tuturor părților implicate, iar proiectele din faza de dezvoltare sunt structurate astfel încât conflictele să fie rezolvate înainte ca acestea să apară.

Pentru a afla mai multe despre Access Consciousness, trebuie doar să intrați aici!

 

Tags: No tags

Comments are closed.