Una dintre cele mai mari limitări pentru oricare dintre noi este judecata, si poate fi una dintre cele mai greu de scapat de ele. Fie ca te judeci pe tine, fie ca ii judeci pe altii.
“Fiecare judecata blocheaza tot ca ce nu se “potriveste” cu judecatile tale se manifeste in universul tau”, spune fondatorul Access Gary Douglas. “Fiecare judecata este un cui in cosciugul tau.”
Poate exista ceva negativ sau pozitiv fara o judecata? Daca totul este doar un punct de vedere interesant, mai poate fi ceva pozitiv sau negativ? Cat de usor picam in judecata in incercarea noastra de a nu judeca!
Deoseori o judecata apare dintr-o succinta constatare, dar ce o transforma intr-o judecata este o emotie sau un sentiment trezit de ceea ce observam. O modalitate de a observa diferenta este de a simti daca ceea ce spui in legatura cu ce ai observat se simte in interiorul tau ca un sentiment de usurinta, de dilatare sau ca ceva greu, o contractie.
Daca interior apare acel sentiment de usurinta este o constatare sau e adevarat; daca se simte greu sau are multa emotie si forta atasata, este o judecata.
De exemplu, cand vezi ca om este rau iti apasa pe intens pe butoane. Oameni care sunt rautaciosi chiar exista. Suna cunoscut? Oameni care sunt cruzi si nepoliticosi din amuzament, care spun sau fac rautati pur si simplu pentru ca pot. Daca te uiti la ceea ce fac fara nicio emotie, ramane doar o constatare.
De ce sa te mai gandesti cum sa tratezi aceste lucruri neplacute? Le constati si le lasi pur si simplu sa treaca.
In cazul in care persisti in a judeca rautatea, transmiti un mesaj Universului in care spui “Interzis rautatilor”. In loc sa le inlaturi rautatea din viata ta, trimitand acest mesaj tot ce faci este sa il interzici ca si constientizare, adica devii orb la tot ce inseamna rautate si refuzi sa o primesti.
Dar asta nu neaparat este in interesul tau. Cand esti dispusi sa o primesti, devii constient de ea si actionezi in consecinta. Sa o primesti nu inseamna sa inghiti orice rautate si abuz. Ci inseamna sa fi constient de ea si sa o lasi sa treaca prin universul tau fara sa niciun punct de vedere sau sa o judeci.
Dar cum este cu afirmatiile pozitive? Cum pot fi ele judecati? Da, la fel de usor ca cele negative. Doar faptul ca le pui o eticheta, pozitiva sau negativa, inseamna ca le judeci. Aproape tot fiecare afirmatie sau declaratie, orice nu are un semn de intrebare la final este o judecata.
De exemplu concluzia ca ” Cutare e prietenul meu”. Cum poate fi o judecata? Simplu
- E asta o intrebare? Sau doar o judecata care activeaza propriul punct de vedere in care concluzionam ca o persoana este prietenul nostru deoarece se comporta in concordanta cu definitia noastra despre ce inseamna ca cineva sa ne fie prieten.
- Daca actionam din concluzia ca ne este prieten, cum vom fi capabili sa fim constienti cand ne va ataca pe la spate? Noi nu le-am face asa ceva prietenilor nostri, asa ca de ce ni s-ar intampla una ca asta tocmai noua?
- Daca am trai intr-o intrebare de genul ” Cine o fi persoana asta azi?” referitoare la acea prieten, am avea mai multe constientizari si mai multe alegeri si deci mai putine “surprize”.
O alta capcana in care picam este incercarea noastra continua de a elimina si evita judecata si a judeca, asa ca devenim super-sensibili si fugim de fiecare constatare ca si cum ar fi o judecata. Chiar si de constientizari…. Moment in care ne negam si ne judecam constientizarile. Ca e ceva in neregula cu noi, deci ne judecam pe noi. Iar cel mai mare abuz pe care ti-l pot face este sa te tot judeci.
Cum evadezi din aceste capcane ale judecatii? Pur si simplu amintindu-ti ca totul este un PUNCT DE VEDERE INTERESANT.
Daca nimic nu este semnificativ sau important sau serios, daca nu conteaza niciun punct de vedere, judecata nu se poate lipi de tine.