drowning-anxiety-depression-free-via-unsplash-660x400

ANXIETATEA & DEPRESIA: FĂ UN PAS ÎN URMĂ PENTRU A FACE UN PAS ÎNAINTE

Trecutul tău nu determină cine ești în prezent, sau vei fi în viitor. Revenirea în trecut și “de-crearea” obiceiurilor și comportamentelor nesănătoase poate fi o modalitate puternică de a trece dincolo de depresie și anxietate.

Pentru mulți oameni, viața este doar despre judecată. Fiecare dintre noi are un set de standarde după care trăim; unele dintre aceste norme pe care le-am ales noi înșine, dar multe altele pe care le-am moștenit sau le-am absorbit de la familie, colegi și societate. Din aceste standarde, învățăm să ne judecăm pe noi înșine și noi aderăm la aceste așteptări: Cum am făcut asta? Unde mă încadrez în imaginea mai largă a lucrurilor? Cum mă compar pe mine cu ceilalți, și cu standardele mele proprii?

Când ești (în mod inevitabil) incapabil să obții o parte – sau toate – din aceste așteptări externe, devine ușor să îți consideri alegerile, dorințele și comportamentele greșite … și te consideri greșit în acest proces.

Definirea depresiei

Depresia poate fi diferită pentru diferite persoane, dar apare adesea atunci când cineva a petrecut perioade lungi de timp (poate o viață) reacționând la acest sentiment de inadecvare; transformându-se în ceva ce nu sunt și tăind din părțile lor vitale pentru a se potrivi cu standardele mediului lor extern. În multe momente ale vieții noastre ni se oferă o alegere – să alegem cine suntem cu adevărat sau să alegem ceea ce ar “trebui” să facem, să fim sau să alegem. În aceste situații, alegerea a “ce ar trebui” în loc de “cine ești” poate crea o presiune enormă asupra psihicului tău.

 

Din nefericire, această practică a conformității și neautenticității este atât de răspândită în societatea noastră și este înrădăcinată în modelele obișnuite de comportament pe care majoritatea oamenilor nici nu le știu că se adaptează pentru a se potrivi punctelor de vedere ale altora. Asta este, dacă și până când se dezvoltă depresia și anxietatea – un semn de avertizare pentru individ că a ales “ce trebuia” prea des și că trăiește povestea altcuiva.

În acest fel, depresia și anxietatea sunt de fapt despre conștientizare: sunteți conștient de adevăratele voastre dorințe, nevoi și caracteristici și sunteți conștienți – la un nivel intrinsec – că alegerile și comportamentele dvs. nu sunt congruente cu cine sunteți, autentic.

Perspectiva întreține schimbarea

Întoarcerea în trecut poate permite să aprindeți o lumină asupra obiceiurilor inconștiente pe care ați ales să le adoptați; punctele de vedere pe care le-ați absorbit de la alții și minciunile pe care le-ați ajuns să le credeți ca fiind adevărate.

Este important faptul că vă poate ajuta să recunoașteți toate modurile în care v-ați atașat trecutului și ați decis cum aceste evenimente și experiențe vă vor determina viitorul. Acest lucru se poate întâmpla chiar și cu experiențe pe care recunoașteți în mod conștient că v-au influențat opțiunile și comportamentele pe care le aveți astăzi. În aceste cazuri, poate fi faptul că ați format o construct pe baza experienței – un concept, un motiv, un rol pentru voi și pentru alții, o decizie cu privire la modul în care “tratați” experiența. Acest lucru apare adesea dintr-o nevoie de a înțelege ce s-a întâmplat și de a explica ce înseamnă în viața ta, dar modul în care alegi să înțelegi experiența este de fapt doar un rezultat al perspectivei tale și a ceea ce crezi că sunt răspunsurile.

Dezvoltarea unui astfel de construct este la fel de nesănătoasă ca orice conexiune inconștientă cu trecutul, deoarece el deține puterea asupra voastră – punctele de vedere și minciunile care sunt înfășurate în acest construct care determină alegerile pe care le faceți pentru viitorul vostru.

Observați fără a judeca

Singura modalitate cu adevărat puternică de a folosi trecutul pentru a vă deplasa în viitor este să vă retrageți fără judecată și fără vreun punct de vedere referitor la ceea ce s-a întâmplat. Apoi, folosiți puterea unei întrebări pentru a vă elibera complet de experiență. Întrebările eficiente pot include:

  • Ce e bine în această situație și nu văd?
  • Dacă n-aș avea nici un punct de vedere în legătură cu această experiență, ce ar trebui să percep?
  • Cum pot întoarce această experiență în avantajul meu?
  • Sunt dispus să distrug și să de-creez tot ce am ales să fiu, să accept sau să accept ca fiind adevărat despre această experiență care nu este adevărat pentru mine?

Depresia este sentimentul de a nu te simți viu – petreceți atât de mult timp evitând să faceți lucrurile greșit – fiind greșit – încât vă pierdeți energia naturală a “vieții”. Revenind în trecutul vostru, prin confruntarea cu situațiile în care v-ați conformat normelor care nu erau adevărate pentru voi și alegeți să vă rescrieți povestea începând din acest moment, puteți să deveniți viu din nou. Puteți înceta să cumpărați povestea din trecutului vostru și, în schimb, să începeți să vă creați viitorul.

Acest articol a fost scris de Susanna Mittermaier

Susanna Mittermaier, născută la Viena, Austria, este psiholog educat la Universitatea din Lund, Suedia, unde a lucrat la spitalul universitar din cadrul departamentului de psihiatrie cu psihoterapie și teste neuropsihologice. Ea este fondatorul Psihologiei Pragmatice și este autorul #1 carte bestselling internațională, “Instrumente practice pentru a fi nebun fericit”. Ea este un facilitator certificat pentru programele speciale Access Consciousness®, inclusiv Being You. Un vorbitor public extrem de diferit, Susanna a fost prezentă în reviste precum Soap TV, Săptămâna Femeilor, Empowerment Channel Voice America, Om Times, Motherpedia, Newstalk Noua Zeelandă și Holistic Bliss. Susanna oferă o nouă paradigmă de terapie denumită Psihologie Pragmatică și este cunoscută pentru capacitatea ei de a transforma problemele și dificultățile oamenilor în posibilități și alegeri puternice. Urmați-o pe Twitter @AccessSusanna.

Articolul original, în limba engleză, îl găsiți aici

 

Un alt articol de Susanna despre ce este Access Consciousness îl găsiți aici.

 

Tags: No tags

Comments are closed.